h1

kisah silam

25, July 2012

satu hari ketika bang long belum berkahwin, bang long balik dari teluk anson dengan seorang teman wanita. mengikut katanya, dia itu yang sangat ingin mengikut balik kerumah, bukannya bang long yang mahu bawa dia balik. kami agak terkejut kerana bang long ketika itu sudah bertunang dan akan melansungkan perkahwinan tidak lama lagi. kami hanya  terpinga-pinga menerima tetamu tidak diundang itu.

——

jika dia ini lah yang dikabarkan mahu berkongsi hidup dengan bang long, memang sungguh tabah dia. setelah hampir 40 tahun dan 4 perkahwinan, masih mahu bersama bang long. tapi sungguh musykil dihati kami, jika bang long pun tersangat ingin bersama dia.

bang long, tepuk dada tanya lah hati.

tanya hati kak long.

tanya hati emak

tanya hati lo, har dan ira

tanyalah hati sendiri, ini kah jalan yang mahu diambil, ketika meniti zaman persaraan ?

mungkin bang long tidak merasai hidup bersama emak ketika ujian melanda dulu. tapi kami yang masih bersekolah ketika itu dirumah melalui saat pahit getirnya. bayangkan dengan keadaan bang lang begitu, ditambah pula dengan ujian itu. bila diingat kembali saat-saat itu, ketika bersendirian diperantauan dan di kala malam hari, mahu berlinang air mata dibuatnya.

tentu bang long pun tahu, bagaimana masih remuknya hati emak, hinggalah sekarang.

hanya Allah sahaja yang boleh membolakbalik kan hati manusia dan muga Allah menerbitkan kembali kasih sayang dihati emak.

mungkin lebih baik bang long, jika benar kita mahu mengikut sunnah Nabi tercinta dalam hal ini, kita ikutlah cara yang sebenar ditunjukkan.

Nabi hanya bersama Khadijah selama hayat Khadijah r.a. Nabi tidak berkahwin lain, melainkan setelah kewafatan Khadijah r.a.

tapi memang, cinta itu boleh membutakan.

—–

jika boleh, berhenti lah sejenak. fikirkan lah akibat dari tindakan yang akan diambil.

kami semua berdoa, semuga bang long mengambil tindakan yang sewajarnya dan membuat yang terbaik untuk diri dan keluarga.

 

~ 5 ramadhan 1433

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: