h1

Ujian melanda

24, July 2012

emak jatuh di bilik air pagi tadi.

jatuh diluar bilik air sebenarnya, ketika hendak keluar dari bilik air, tersadung selipar kata emak. bibik berada di dapur ketika itu, dan tidak dengar bila dipanggil oleh suara halus emak.

ketika kak oteh tiba waktu hampir tengahari, emak sedang duduk dikatil sambil menangis. pipi emak lebam dan merah, kesan terantuk dilantai. kaki emak tidak dapat digerakkan. kak oteh panggil ambulan untuk dibawa ke hospital islam di kg baru.

bang uda yg diberi mesej pesanan ringkas, telefon dan ajak balik dengan dia dan famili.

di hospital emak gagahkan diri cerita apa yang berlaku.

kak oteh menambah kata-kata doktor yang merawat, mungkin ini peluang anak2 cucu untuk bersolat terawih bersama imam yang dibawa dari tanah arab ke masjid kg baru. sambil melawat emak, bolehlah berterawih di masjid.

ujian anak-cucu untuk menjaga emak.

—–

di wad emak kak ngah sempat bercerita tentang bang long. isteri kak long telefon kak ngah sambil menangis. katanya bang long dah buat hal. nak kahwin dengan bekas girl-friend lama. padahal makcik tu dah janda 4 kali ! anak pula entah berapa.

bang uda marah cerita2 begitu depan emak. kalau nak gosip, diluar lah, katanya. hati emak yang hendak dijaga katanya kemudian bila bersama kami2 diluar wad. memang kami pun tahu, emak sangat sensitif dengan hal2 begini.

adikberadik dan ipar perempuan semuanya minta kami yang lelaki menegur bang long. kami yang lelaki pula semuanya setuju yang kita tak boleh buat apa-apa jika bang long ingin teruskan niatnya berkahwin lagi. kami mungkin boleh bertanya mengapa dan berharap semuanya dibuat dengan teratur tanpa menzalimi sesiapa.

bang uda kata, ini ujian untuk kak long.

– 3 ramadhan 1433

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: