h1

Sg Lembing kehilangan …

8, August 2011

Sekitar hujung 70an, rombongan kami dari Lembah Kelang tiba di Sungai Lembing setelah mengharungi pelbagai peristiwa diperjalanan. Ada yang di tahan polis, ada yang kepanasan enjin dan ada juga yang sesat jalan. Tidak termasuk yang muntah2 sebab mabok didalam perjalanan merentasi banjaran titiwangsa yang terkenal dengan jalan2 bak sanggul mak-limah.

Kami dihidangkan dengan pemandangan yang sangat mesra alam. Sungai terbentang luas disebalik bukit dan gunung. Lombong bijih yang menjadi nadi Sg Lembing hampir2 tiba ke penghujung hayatnya. Teruja kami kerana perlu melintasi jambatan gantung untuk kerumah yang dituju. Sungai dibawah nampak seperti tidak berair dan punya tebing yg luas, malah terbentang seperti padang bola. Memang kemudian nya kami yg anak2 telah bermain bola disitu.

Antara yang unik ialah, tandas terapung. Tandas di letakkan bahan pelampung dibawahnya, dan ketika air sungai pasang, maka tandas yang disambungkan dengan titi terapung juga akan masih dapat digunakan.

Bekalan air pula diperolehi dari mata air dari bukit berhampiran yang disambungkan kerumah2 dengan batang buluh. Sudah tentu dingin yang amat sangat terutama diwaktu dini hari. Kami dibawa kemudiannya oleh pengantin baru naik ke tempat punca air dan air terjun berhampiran dengannya.

Ya, kami kesana, kerana urusan mendirikan masjid. Menyambungkan ikatan keluarga antara Sentul dan Sg Lembing.

Masih terbayang2 sambutan meriah Mak Wok sekeluarga.

Semalam, di Ramadhan yang mulia, Mak Wok menghembuskan nafas terakhirnya di Hospital Putrajaya setelah sekian lama dijaga oleh pasangan pengantin yang diraikan di Sg Lembing 34 tahun lalu. Jenazahnya dikebumikan selepas Asar supaya anak2 yang lain dari Johor dan Kuantan dapat bersama memberi penghormatan terakhir.

Semuga roh nya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 soleh.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: