h1

ironi anak pak wahab

1, November 2009

sejak menjadi tahanan rumah kerana serangan resdung yg gawat, tv1 selalu menjadi teman dirumah. walaupun adakalanya hanya dengar suara dengan gambar terpecah2, adalah sangat mendamaikan apatahlagi ketika meniti saat2 derita bersendirian. dan selepas didedahkan dengan trailer dua tiga hari, siaran Eklusif1 petang tadi (jam 9:30 mlm waktu malaya) sangat dinanti2kan. tajuknya ‘ajaran sesat’.

bermula dengan kisah rasul melayu ditahan dan didakwa, 3 ajaran sesat di dedahkan dalam episod hari ini. walau jelas tersasar tetapi ramai yang terpengaruh walaupun dari golongan bijak pandai.

pertama, kisah abuya, bermula dari zaman al-arqam hinggalah ke rufaqa. hingga kini, masih ada yg percaya pelbagai keramat dan kelebihannya yg kononnya sebagai insan terpilih.

kemudian kisah ayah pin dengan kerajaan langitnya. siap dengan interview rtm dengan ayah pin 3 hari sebelum kawasannya diserbu dan dirobohkan kerajaan malaya.

akhirnya kisah ahli2 tariqat yg agak pelik amalan zikirnya hinggakan meloncat2. ahli tariqat selalu diperkatakan terlalu memuja shaikh2 mereka. begitulah antara ulasan yg diberi oleh Dr Mohd Asri bekas mufti perlis.

kemudian disiarkan ulasan seorang pegawai jabatan agama mengenai orang yg dibenarkan mengajar. beliau berkata, sebelum diberi kebenaran, sesaorang itu akan ditemuduga dan dipastikan pendirian/amalan tidak bertentangan dengan masyarakat umum, seperti contohnya jika sesaorang yg berpegangan ‘wahabi’ tidak akan dibenarkan kerana tidak secocok dengan pegangan ahli sunnah waljamaah orang malaysia. kemudian akan ditanya pula tentang tahap pengajian dan sebagainya.

<dalam hati – bagaimana pula dr asri buleh terlepas dari penilaian mereka ini ya ? dan dr asri juga ada dalam rancangan yg sama???>

—————————————————————————————————-

ironi apakah ini, bila dibuka laman berita online sebentar tadi, terpampang dimuka depan  berita mutakir

JAIS tahan bekas Mufti Perlis

02/11/2009 12:28am

KUALA LUMPUR 1 Nov. – Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menahan bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainal Abidin selepas beliau menyampaikan kuliah di sebuah kediaman di Taman Sri Ukay di sini malam ini.

Penahanan Mohd. Asri pada pukul 12 tengah malam itu dipercayai ada kaitan dengan fahaman Wahabi yang dikaitkan dengan beliau.

Sebelum beliau ditahan, sepasukan anggota polis dan pegawai JAIS telah berada di luar rumah banglo itu sejak pukul 8 malam.

Dianggarkan, terdapat hampir 1,000 orang hadir mengikuti kuliah tersebut. – Utusan

3 comments

  1. Now I’m wondering if they’ve interviewed Akil Hayy… (ke Aqil Hai… cemana ke nak eja…)

    Btw, Eklusif1 tu kat TV1 ke?


  2. ha ah mem, sini dapat tv1 dengan dish yg bagak dan pemasang yg sabar meneneng2 mencari elevation dan azimuth yg betul untuk measat3


  3. Oh… kalau TV1 tak daya lah… melainkan ada orang aplotkan kat Youtube.



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: