h1

walau dimana dikau berada.

28, November 2008

Musim haji tiba lagi. Berduyun2 manusia menyambut seruan ilahi.

Hati2 yg rindu dengan Masjidul haram,  Mekah almukaramah akan timbul syahdu dan sayu bila sahaja melibat Kaabah didepan mata. Tiada kata2 yg dapat mengambarkan segala perasaan bercampur baur menyedarkan betapa kerdil dan lemahnya diri didepan yg Maha Kuasa. Mengingatkan diri yg tiada daya upaya untuk sampai ke rumahnya melainkan dengan izin Yg Kuasa.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ramai orang yg bercita2 utk sampai ke Mekah kerana cinta yg mendalam. Setelah sekian lama menghadap kiblat dengan kusyu’ dan kudhu’ sudah tentu kecintaan mendalam untuk sampai kerumah Allah yg utama itu dan mengadap kiblat didepan mata akan bertambah2 lagi.

Begitu juga dengan Masjidul Nabawi, Madinah Al Munawwarah. Bagi yg mencintai Nabi serta berusaha utk menghayati kehidupan Nabi dalam zaman manusia tidak mahu bertuhan ini, tentu sahaja begitu ingin sampai ke bandar Nabi serta melihat sendiri Masjid Nabi dan tempat2 yg disebut2 dalam sirah Nabi dan para sahabat. 

Menyahut seruan haji memungkinkan pencinta dan perindu untuk melepaskan rindu dendam yg tersimpan sekian lama.

Tetapi, memang pilihan Allah untuk menunaikan haji. Bukanlah dengan harta, kenderaan atau kuasa yg membolehkan kita menunaikannya.

Jika tiada keinginan, walaupun ada kemampuan dan berkuasa, malah yg duduk tinggal di Mekah sekali pun belum tentu dapat menunaikannya.

Semasa kuliah haji, ust menceritakan tentang sesaorang yg tinggal bertahun2 lamanya diMekah, tapi tak pernah menunaikan haji. Semasa diberitahu cerita itu, Nag cerita pula tentang cerita kawannya tentang seorang yg kerjanya membawa bas dari Jeddah ke Masjidil Haram menghantar jemaah, tetapi dia sendiri tidak pernah menjejak kan kaki kedalam Masjidil Haram !

Memang sesungguhnya kita tiada daya upaya untuk membuat apa pun, tapi jika tiada lansung niat dan keinginan, bagaimanakah akan diperkenankan ?

Walaupun badan berada jauh beribu batu dari Kaabah dan Masjidilharam, janganlah biarkan rumah Allah jauh dari hati, penuhkan lah dengan kecintaan dan rindu serta azam dan niat untuk kesana.

Begitu juga, walaupun jauh dari Masjid Nabawi, tapi segarkanlah kasih dan sayang kepada Nabi didalam hati dengan menghidupkan sunnah dan ajaran Nabi di kala manusia tidak peduli lagi kepada agama.

Apalah gunanya jika tanah2 mulia hanya sepelaung jauhnya tetapi hati berkiblatkan dunia penuh dusta noda dan tiada lansung keinginan membersih diri serta mendekati Ilahi.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ketika ini, In the Valley of Elah sedang dimainkan di MBC Persia.

Hank cerita ttg David & Goliath  kepada David, anak Detective Emily. Bila Emily protes yg diceritakan itu tak betul, Hank pertahankan dan kata, “Of course it’s true. It’s even in the Quran.” 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cerita apa yg dibaca kepada anak2 malam ini ?

Advertisements

One comment

  1. Moga-moga ada rezeki mendapat jemputan menjadi tetamu… walaupun TH menarik balik subsidi. Insya Allah.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: