h1

keakuan ku berkata

24, November 2008

kekuatan suatu kelompok, bila mereka bersatu. titik.

kekuatan bukan dengan bilangan ramai. kekuatan dengan bersatu, satu hati, satu fikir. bersatu teguh, bercerai roboh.

apa lagi penyatuan yg utama selain dari beriman kepada Allah dan meyakini kehidupan yg dibawa Nabi (peace be upon him)?

bila hati2 disatukan dengan agama, maka kekuatan ummah akan terserlah.

segala usaha dan sumber dapat digembelingkan untuk memastikann agama diutamakan dan tidak dipermain2kan oleh orang lain. maka tidaklah mudah orang lain untuk memperkotak-katikkan.

jka tidak, maka apa nak dihairankan bila orang lain mula berani biadap mempertikaikan urusan2 agama kita.

jika mahu menegur fatwa atau tindak tanduk penguasa agama, buatlah secara berhemah dan berbincang. jika tidak paham, mintalah penerangan. jika tak setuju, beri hujah dan minta dipertimbangkan utk disemak.

tetapi jika kita sendiri terang-terangan mempertikaikan hal2 agama islam dengan membuat demonstrasi, kenyataan akhbar, kempen dan sebagainya, maka ah loong, mutusamy dan john pun mulalah naik tocang dan berani bising menentang.

memang mereka sangat kurang ajar, tapi kita sendiri yang memberi jalan dengan menunjukkan kelemahan dengan tiadanya kesatuan.

orang berani kerana kita lemah. kita lemah kerana tidak bersatu.

itu saja !

3 comments

  1. Bagaimana nak bersatu kalau sesama agama dan bangsa kurangnya rasa kecintaan.

    “Cik Baba jatuh dalam parit, Cik Aminah ketawa jerit-jerit.”

    Ko jatuh, bangkit la seniri. Aku sibuk mengipas kerana dunia semakin panas – global warming beb!

    Cemana tu?


  2. yer betul tu….

    yg tahunya hanya jaga tembolok masing2 saja, asal berisi… orang lain belakang kira..walaupun adik-kakak nya pun…..sik ada kasih sayang lagik…


  3. Saya lemah bila tengok bangsa sendiri lemah…saya tidak bermaya bila tengok bangsa sendiri bagai kelamaya…



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: