h1

Janji kosong

9, November 2008

Lembu di pegang pada talinya

Manusia di pegang pada janjinya

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Janji memang mudah diberikan, tetapi menanti untuk ianya ditepati, mengambil masa yg amatlah lamanya.

Mudah pula dilapik janji tu dengan ‘Insyaallah’. Walaupun memang sepatutnya semua yg kita rancangkan dilapik dengan ‘Insyaallah’, tetapi perlulah juga diiringi dengan penuh keazaman dan kegigihan untuk menunaikan semua yg dirancang.

Janganlah ‘Insyaallah’ tu menjadi alasan bila janji2 tidak dapat ditunaikan.

Disini terkenal dengan ungkapan IBM.

Bukan. IBM itu bukan bermaksud syarikat yg pernah menjadi gergasi dalam bidang komputer, tetapi bermaksud seperti berikut :

I – Insyaallah

B – Bukra (esuk)

M – Mafi musykila (No problem).

Bila ditanya “Bila buleh siap kerja  ?”  

Akan dijawap nanti, “Insyaallah, bukra, mafi musykila !”

6 comments

  1. I always take InsyaAllah as bukan janji…cos me pun susah nak wat janji…


  2. so nanti den tukar…tengoklah camne…bukan leh janji …boleh? hehehehe


  3. hahaha… susah untuk berkata TIDAK kan…

    memang serbasalah untuk menjawap bila kita sendiri pasti perkara itu tidak akan tertunai.

    bagaimana ya ?

    walaupun begitu, ‘Insyaallah’ memang perlu di ungkapkan kerana memang semua perancangan kita hanya akan berlaku dengan izin Allah !

    dan bersangka baik sahaja kita dengan orang lain bila janji diungkapkan dengan ‘Insyaallah’ sebab didalam hatinya hanya dia dan Allah yg tahu. (samada mahu tunaikan atau tidak)


  4. tulah…kekadang stress tau…nak kata tidak…orang kata passive pulak…kalau iya..dikata mungkiri janji..

    skrg den kalau org sms…ajak jumpa den kata takmoh takut jalan2 nanti kene kidnap takut…leh juga kan?..maknanya takmoh…hahahahhaha

    tapi sape yang nak kidnap orang tua ya?..ermmmm


  5. “Insya Allah… tapi tak janji!”… boley??

    Teringat pulak kes ‘memaksa’ adik soh pegi motivation camp over this school break. Dia mati-mati tak mo pegi. After slow talk campur tak slow talk, she softly said “Insya Allah” and Amin jokingly said, “Ha, kamu kena pegi ni. Sebab kat negara Arab ni bila cakap Insya Allah dah dikira janji.”

    “Tapi kita kat Malaysia!!”

    Aduh adikku! Dah agak dah jawapan tu punya.

    Amin’s closure, “tapi kita menggunakan perkhidmatan talian Arab ni!!”

    Sabar je la ini budak. Risau lahai. Final exam results were very poor!


  6. sabau je lah…

    cemana dengan ‘Insyaallah, saya coba” ?

    tu lah anak2 den selalu cakap bila disuroh buat sesuatu…mungkin ada sedikit azam nya tu ekk ..



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: