
Mari makan nasi arab
10, October 2006Nasi Arab
Bahan:
Beras basmathi
Air
Buah tomato
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Rempah tumis (cardamon, cengkih, kayu manis, bunga lawang)
Minyak sapi
Kismis, badam & gajus di goreng
Daun sup, daun ketumbar & daun pudina
Daging kambing (preferably yg ada tulang2 sekali)
Cara:
1. Rebus daging kambing sampai empuk.
2. Panaskan minyak sapi then tumis bawang merah & bawang putih sampai kuning garing then masukkan tomato & goreng sampai macam pecah/lembek/masak betul2.
3. Masukkan rempah tumis & goreng lagi sampai ada bau wangi
4. Masukkan halia yang dikisar.
5. Masukkan air rebusan daging kambing ikut sama banyak dengan beras.
6. Masukkan garam & if suka boleh masukkan MSG sekali
7. Bila dah mendidih, masukkan beras yg dah dibasuh.
8. Bila nasi dah mula nak kering, masukkan daging kambing, kecikkan api, masukkan kismis goreng, badam goreng & gajus goreng tu & kacau
9. Tutup periuk & let nasi tu masak.
Sos
Lada merah & buah tomato kisar, then masak dalam periuk guna api perlahan, tambahkan cuka sikit, gula & garam.
Leave a Reply