h1

Mari makan nasi arab

10, October 2006

 

Nasi Arab

 Bahan: 

Beras basmathi

Air 

Buah tomato

Bawang putih

Bawang merah

Halia

Rempah tumis (cardamon, cengkih, kayu manis, bunga lawang)

Minyak sapi

Kismis, badam & gajus di goreng

Daun sup, daun ketumbar & daun pudina

Daging kambing (preferably yg ada tulang2 sekali) 

Cara: 

1.  Rebus daging kambing sampai empuk.

2.  Panaskan minyak sapi then tumis bawang merah & bawang putih sampai kuning garing then masukkan tomato & goreng sampai macam pecah/lembek/masak betul2.

3.  Masukkan rempah tumis & goreng lagi sampai ada bau wangi

4.  Masukkan halia yang dikisar.

5.  Masukkan air rebusan daging kambing ikut sama banyak dengan beras.

6.  Masukkan garam & if suka boleh masukkan MSG sekali

7.  Bila dah mendidih, masukkan beras yg dah dibasuh.

8.  Bila nasi dah mula nak kering, masukkan daging kambing, kecikkan api, masukkan kismis goreng, badam goreng & gajus goreng tu & kacau

 

9.  Tutup periuk & let nasi tu masak.

Sos

 

Lada merah & buah tomato kisar, then masak dalam periuk guna api perlahan, tambahkan cuka sikit, gula & garam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: