Archive for October, 2006

h1

‘Eid Mubarak

24, October 2006

selesai sudah Ramadhan Kareem.

tiba pula Syawal, hari fitrah. hari manusia kembali kepada fitrah.

1st Syawal 6:45 am
kononnya nak bersolat ‘Eid Fitr di masjid terdekat. tapi tak berhasil. undangan ke rumah datuk berat untuk di tunaikan, kerana tugas yg menanti di pejabat. sebab tu lah kononnya nak bersama orang tempatan bersembahyang raya.tapi kalau dah lambat turun, mana nak sempat bersolat. diorang solat jam 6 – 6:30 rupanya. awal betul !
setelah berpusing2 mencari masjid, akhirnya balik semula ke rumah dan call kawan2 yg nak ke rumah datuk.

8:15 am
sampai ke kediaman datuk ambasador. eluk2 duduk aje, datuk bangun dan announce utk solat raya dimulakan dgn di imamkan oleh ust hassan. datuk sendiri jadi khatib nyer. antara peringatan yg diberi :=

menyambut aidilfitri ialah menyambut hari kembali kepada fitrah !

menangis dan ketawa.
semasa bayi di lahirkan, dia akan menangis, sementara kaum keluarga yg menunggu kelahiran, ketawa dan gembira menyambut kelahiran bayi.

setelah sampai masa, setiap orang akan kembali kepada Allah – mati. maka di ketika semua kaum keluarga menangisi pemergian kita, kita perlu usahakan kita gembira dan tersenyum pada waktu itu.

semasa di lahirkan bayi menangis, kerana akan menghadapi dunia baru yg banyak dugaan dan pancaroba. sementara orang lain gembira kerana menyambut ahli keluarga baru.

semasa mati, kita berharap dapat gembira dan suka sementara orang lain menangisi pemergian kita. orang mati hanya akan gembira bila ada persiapan utk menghadapi alam barzakh – alam kubur dan alam akhirat, kerana di saat kematian akan ditunjukkan dimanakah tempat akhirnya. jika cukup bekalan dgn iman dan amal, maka balasan baiklah yg menunggu. dan usaha untuk iman dan amal, hanyalah semasa kehidupan di dunia ini.

11:00 am
sampai di pejabat. staf IT telah mula menjalankan kerja2 penaiktarafan sistem seperti yang dirancang.

11:00 pm
masih di pejabat. nampak gaya, kerja2 berterusan hingga pagi esuk. sekejap2 tidur dibangku dan sofa.

4:00 am
ramai yg nak puasa esuknya. ada juga yg ingat nak balik makan sahur. tapi nampak gaya tak sempat. dr tidak memberi gambaran untuk berhenti kerja lagi.

teringat kat tamar di pantry. panggil ahmad2 yg nak puasa tu, bersahur dgn kurma dan jus oren.

6:00 am
baring di sebelah cubicle. sempatlah 2 jam lelap, sebelum di panggil utk meeting.

10:30 am
akhirnya, dr & the team balik, sementara backup dan ‘end of day processing’ di jalankan dgn janji akan kembalik ke pejabat jam 6:30 pm.

Advertisements
h1

Houses without problems.

22, October 2006

in saudi 2 tv.

We should treat our household nicely. Our wife, kids and even the workers. We should not shouted at them or scold them.

Death is near.    

If we want to be with Nabi (sallallaho alaihe wasallam)in akhirat, we should follow him. Whoever we want to be with in akhirat, we should follow them. If we follow syaitan, we will be with syaitan in akhirat in hell fire.   

Nabi (sallallaho alaihe wasallam)always treat everybody with kindness. He treat his grandson nicely. He used to be “camel” for his grandson, Hassan and Hussein(radhiyallaho anhum). He loved his daughter Fatimah radiaullahuanhuma and use to say, Fatimah is part of me, and I’m a part of Fatimah.

Whenever food was taken to Rasulullah sallahulaihiwassalam, he will look for children among them and offer the food to the young ones first then to the others.

He loves children and the eldest.

When with sahabah, Rasulullah will be like one of the sahabah. If an outsider came to look for Nabi , he won’t recognized Nabi unless he asked around. It was reported that during safar/journey, Nabi also take part in preparing food, like searching for firewood.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

One of the interviewed muslim in US mentioned about receiving a scroll which have this in it, 

 “Seek and the truth will set you free”

and she start her journey to search for the truth. It took her thirty years travelling the worlds and become muslims in the end.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

‘Eid Mubarak. ‘Eid-ul-Fitr will be observed on Monday, 23 Oct 2006. May Allah blessed us with rahmat throughout the years.


 

h1

Mari makan nasi arab

10, October 2006

 

Nasi Arab

 Bahan: 

Beras basmathi

Air 

Buah tomato

Bawang putih

Bawang merah

Halia

Rempah tumis (cardamon, cengkih, kayu manis, bunga lawang)

Minyak sapi

Kismis, badam & gajus di goreng

Daun sup, daun ketumbar & daun pudina

Daging kambing (preferably yg ada tulang2 sekali) 

Cara: 

1.  Rebus daging kambing sampai empuk.

2.  Panaskan minyak sapi then tumis bawang merah & bawang putih sampai kuning garing then masukkan tomato & goreng sampai macam pecah/lembek/masak betul2.

3.  Masukkan rempah tumis & goreng lagi sampai ada bau wangi

4.  Masukkan halia yang dikisar.

5.  Masukkan air rebusan daging kambing ikut sama banyak dengan beras.

6.  Masukkan garam & if suka boleh masukkan MSG sekali

7.  Bila dah mendidih, masukkan beras yg dah dibasuh.

8.  Bila nasi dah mula nak kering, masukkan daging kambing, kecikkan api, masukkan kismis goreng, badam goreng & gajus goreng tu & kacau

 

9.  Tutup periuk & let nasi tu masak.

Sos

 

Lada merah & buah tomato kisar, then masak dalam periuk guna api perlahan, tambahkan cuka sikit, gula & garam.

h1

Jatuh berguguran…

8, October 2006

Autumn leaves 

 The falling leaves drift by the window
The autumn leaves of red and gold
I see your lips, the summer kisses
The sun-burned hands I used to hold

Since you went away the days grow long
And soon Ill hear old winters song
But I miss you most of all my darling
When autumn leaves start to fall

h1

Ramadhan Kareem

8, October 2006

cubaan untuk iftar sendirian di rumah…. berbekalkan makanan2 lebihan semalam.

iftar

tapi hampir iftar, zack panggil untuk iftar di rumah hj dgn mee bandung versi “takde mee-maggi-pun-jadilah”.

h1

تىدك دىسغت 2 كلى

8, October 2006

Rasulullah s.a.w. telah bersabda:

“لا يلدغ المؤمن من جحر واحد مرتين”

Maksudnya: “Orang mukmin tidak disengat dua kali di lubang yang sama.”

%d bloggers like this: