h1

Resepi Mee Kolok

7, January 2007

Bagi pencinta2 Mee Kolok yg jauh dari Bumi Kenyalang tentu mencari2 kaedah mengolah Mee ini.

Bahan2
Mee Gulong/Kering/Sanggul
Daging
Tulang
Rempah ratus
Lada sulah
Cili api
Bawang putih
Bawang merah
Minyak
Garam
Taugeh
Lobak masin

Sup
Rebus daging bersama tulang dan rempah ratus.
Setelah daging empuk, hiris nipis2.

Cili
Blend cili api dan bawang putih
Campurkan dgn kicap dan sedikit gula.

atau

Hiris cili merah
Rendam dalam kicap cair

Mee
Goreng bawang dgn minyak.
Keluarkan bawang goreng.
Mee di celur dgn air panas dan toskan airnya.
Setelah itu, gaulkan mee dgn minyak bekas menggoreng bawang.
Campur sedikit garam dan lada sulah
Setelah gaul, letakkan dalam mangkok.
Tabur daging yg dihiris nipis, bawang goreng dan lobak masin.

Tuangkan sup kedalam mangkok dan tikam sedikit taugeh.
Hidang bersama cili kicap.

About these ads

7 comments

  1. sik nyaman cam ya….


  2. macamana yg nyaman nyer tu ?


  3. teringin nak makan mee kolok…dlu pernah mkn laksa sarawak kt bintulu sedap sgt…and dh pernah buat sendiri. cume sekarang ni mee kolok je blm dpt rasa kesedapan nye….di KL tak tau mana nak cari restoran yang ade masakan dari sarawak…


  4. saya juga sedang mencari2 di KL ini. kalau tahu dimana, bagitau yer


  5. Kat setapak ade. Nma nyer Dapur Sarawak…
    Mee Kolok ade…Laksa Sarawak pon ade.


    • terima kasih Liza, akan saya cari Dapur Sarawak tu..


  6. Sapa madah me kolok sik best?? Siok pa..



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: